Op zoek naar de beste internetradio stations  |  >>> To the English version

Meer om te ontdekken

Deze sites hebben te maken met radio. Suggesties: Twitter of contact@radioxy.eu.

Andere streams om naar te luisteren
 • LDBK (Mixcloud) – De Belgische beats/urban-organisatie (2002-2016) is terug. Dit is hun Mixcloud-account, gevuld met Hotlists (compilaties van recente releases, hoewel er op het moment nog niet zoveel 2018/2019-afleveringen zijn). Type muziek: vergelijkbaar met wat mensen als Lefto, Mr. Leenknecht en Ngoc Lan draaien. Heb je een voorkeur voor individuele tracks? Probeer deze link.
Algemeen radionieuws
 • Radiofreak – Dit is een van de twee grote Nederlandse radionieuws-sites; professioneel en up-to-date. Er staat niet alleen nieuws op, maar ook lange zenderlijsten. Verder hangt er een al even bekend forum (‘Radioforum’) aan, wat elders op deze pagina apart vermeld staat.
 • Radio.nl – De ándere grote Nederlandse radionieuws-site bestaat al sinds het inbel-tijdperk (toen als Radiowereld). Hij oogt niet modern, maar is inhoudelijk niet te missen. Hij is ietwat vergelijkbaar met de site hierboven, maar dan zonder forum.
 • RadioVisie – Dit is een Belgische radiosite, en eveneens een hele grote. De site biedt vooral nieuws uit eigen land, maar ook dingen die daarbuiten interessant kunnen zijn (en graaft zeer vaak nieuwtjes van vroeger op). Radiovisie is opgericht in 1973, en dus al een oudje.
Internetradio-lijsten (hobby)
 • Hendrik Janssen – Deze site verzamelt internet-streams; de stream-url’s inbegrepen. Het is inmiddels een aardig lange pagina.
 • Community Radio Station Board – Laat je niet misleiden door het amper aanwezige site-design: ze proberen zoveel mogelijk internetradio-streams te verzamelen als mogelijk. De hoeveelheid stream-links is indrukwekkend. Je kunt zoeken naar genres, landen, talen en codecs.
Internetradio-lijsten (professioneel/portals)
 • Icecast Directory – Een enorme database gevuld met radiozenders. Met een beetje geluk kan je hier de m3u-versie vinden van een zender die in eerste instantie niet lijkt te werken op je internetradio (want: aac of iets dergelijks). De site oogt nogal simpel + nog precies hetzelfde als tien jaar geleden, maar dat is alleen maar een voordeel.
 • MediaU – Dit is, na de Frontier Silicon/vTuner-problemen van mei 2019, een nog steeds werkend – compleet – portaal dat gelinkt is aan fysieke internetradio’s. Je kunt er menufolders en handmatige url’s invoeren, en vervolgens alles synchroniseren met je eigen apparaat. Deze merken vertrouwen over het algemeen op MediaU (geen grote namen, maar Radioxy raadt de eerste aan): Imperial, Auna, Albrecht, Roadstar, Denver, iAdapt, Lenco, Soundmaster, Dual, Sky Vision, Renkforce, en recente Medion-apparaten.
 • Online Radio Box – Een site voor diegenen die graag in playlists graven, én voor diegenen die graag zoeken naar (voor hun) nieuwe radiostations. In het laatste geval: Google de titel van een nummer dat je graag hoort + “online radio box”, en met een beetje geluk verschijnt er een lijst radiostations die die specifieke track draaien. Misschien staat er iets leuks in die lijst. Maar natuurlijk werkt deze manier van zenders ontdekken alleen met zenders die een playlist aanbieden; en dat is niet altijd het geval.
De kunst van het radio maken
 • Radio I Love It – Alles over het maken van radio. De site bevat lange verhalen, die duidelijk geschreven zijn vanuit een Amerikaans perspectief. Ze zijn mogelijk interessant voor echte radio-liefhebbers.
 • Ross On RadioInsight – Sean Ross schrijft opinies over de Amerikaanse radio-industrie. Als je geïnteresseerd bent in format-praat kan het erg leuk zijn om te lezen.
 • Sean Ross (Billboard site) – Dit gedeelte van de Billboard-site bevat opinies, (opnieuw) geschreven door Sean Ross. Ze zijn vergelijkbaar met de ‘Ross On RadioInsight’-columns, maar déze worden niet meer geupdate.
Zelf radio maken
 • Radionomy – Een waarschuwing voor wie het wil proberen (de hoofdpersoon achter Radioxy heeft er ervaring mee): Je krijgt te maken met geoblocking, vervelende Jamendo-breaks, grote portalen die jouw zender niet accepteren, en andere issues. Maar het is nog steeds de enige gratis service die het mogelijk maakt om zelf radio te maken; extraatjes als jingle-pakketten niet meegerekend. En als je zélf geen station op wilt richten, kan je nog altijd een van de duizenden reeds bestaande stations beluisteren. Sommige zijn heel leuk om naar te luisteren.
Discussie-fora
 • The Internet Radio Forum – Dit internationale discussie-forum wordt middelmatig bezicht, maar biedt alsnog veel informatie. Er staat een speciale Reciva-sectie (die ene service gelinkt aan fysieke internetradio’s die inmiddels bijna vergeten lijkt) tussen de subfora.
 • Radioforum.nl – Dit goedbezochte forum bespreekt alles gerelateerd aan de Nederlandse radiowereld. Het is berucht bij de grote, meestal stiekem meelezende namen in die industrie.
Hitlijsten
 • Eigenwijze 30 – De webmaster compileert zijn eigen hitlijsten met recente releases, deels gebaseerd op zijn eigen smaak. Deze worden via Golfbreker Radio uitgezonden.
 • Hits Aller Tijden – Deze site bevat links naar meer dan 1400 charts die gevuld zijn met oude muziek. De site is volledig gemaakt vanuit een Nederlands perspectief.
Voice-overs
 • Radiodaddy – Ben je een internetradio-hobbyist met een station in de Engelse taal? En heb je niet veel te besteden? Op dit discussieforum kan je vragen naar goedkope (donaties) of zelfs gratis voice-overs.
 • VoiceBunny – Dit is een andere relatief goedkope voice-over-service voor internetradio-hobbyisten met een Engelstalig station. Je kunt er vele soorten voice-overs bestellen. Kies de juiste stem en zend hem/haar jouw regels. Je krijg ‘droge’ stemmen die je kunt verwerken in een programma als Audacity.