Op zoek naar de beste internetradio stations  |  >>> To the English version

Meer om te ontdekken

Deze sites hebben te maken met radio. Suggesties: Twitter of contact@radioxy.eu.

Algemeen radionieuws
 • Radiofreak – Dit is een van de twee grote Nederlandse radionieuws-sites; professioneel en up-to-date. Er staat niet alleen nieuws op, maar ook lange zenderlijsten. Verder hangt er een al even bekend forum (‘Radioforum’) aan, wat elders op deze pagina apart vermeld staat.
 • Radio.nl – De ándere grote Nederlandse radionieuws-site bestaat al sinds het inbel-tijdperk (toen als Radiowereld). Hij oogt niet modern, maar is inhoudelijk niet te missen. Hij is ietwat vergelijkbaar met de site hierboven, maar dan zonder forum.
 • RadioVisie – Dit is een Belgische radiosite, en eveneens een hele grote. De site biedt vooral nieuws uit eigen land, maar ook dingen die daarbuiten interessant kunnen zijn (en graaft zeer vaak nieuwtjes van vroeger op). Radiovisie is opgericht in 1973, en dus al een oudje.
Internetradio-verzamelingen (hobby-sites)
 • Flux Radio – Deze Blogspot-site kan handig zijn als je op zoek bent naar stream-url’s.
 • FMstream.org – Het oogt allemaal niet erg gelikt, en verder klopt ook niet alles; het is een hobby-project dat slechts 1 of 2 keer per jaar bijgewerkt wordt. Meer info over de achtergrond van dit (desondanks vrij ambitieuze) project staat hier. Maar misschien staat er tussen de +/- 100.000 zenders nog eentje die je interessant vindt.
 • Hendrik Janssen – Deze site verzamelt eveneens internet-streams; de stream-url’s inbegrepen. Het is inmiddels een aardig lange pagina.
 • Community Radio Station Board – Laat je niet misleiden door het amper aanwezige site-design: ze proberen zoveel mogelijk internetradio-streams te verzamelen als mogelijk. De hoeveelheid stream-links is indrukwekkend. Je kunt zoeken naar genres, landen, talen en codecs.
Internetradio-verzamelingen (professionele sites)
 • Ferarock – Dit is een organisatie waar een hele rij alternatieve en eclectische radiostations bij aangesloten zit (op de pagina ‘les radios’); meestal Frans. De hardcore ‘anti-algoritme’-luisteraar zou ze eens moeten uitproberen, alhoewel sommige (zoals Béton) veel beter zijn dan anderen.
 • Icecast Directory – Een enorme database gevuld met radiozenders. Met een beetje geluk kan je hier de m3u-versie vinden van een zender die in eerste instantie niet lijkt te werken op je internetradio (want: aac of iets dergelijks).
 • Laut FM – Op deze Duitse site doen vele streamers hun ding; de meeste van hen zijn amateurs. Sommige van hem zijn vrij ambitieus en creëren complete schema’s die gevuld zijn met genreshows. Anderen vulden slechts de muzikale database, zonder het daarna nog bij te houden. Je moet een beetje graven om de goede zenders te vinden.
 • Online Radio Box – Een site voor diegenen die graag in playlists graven, én voor diegenen die graag zoeken naar (voor hun) nieuwe radiostations. In het laatste geval: Google de titel van een nummer dat je graag hoort + “online radio box”, en met een beetje geluk verschijnt er een lijst radiostations die die specifieke track draaien. Misschien staat er iets leuks in die lijst. Maar natuurlijk werkt deze manier van zenders ontdekken alleen met zenders die een playlist aanbieden; en dat is niet altijd het geval.
 • Radioking – Op deze Franse site hebben vele streamers onderdak; deels amateurs en deels professionals. Er zijn overeenkomsten met Laut FM, alhoewel Laut FM makkelijker te gebruiken is (en completer aanvoelt). Kies een genre, en misschien vind je wel wat leuks om naar te luisteren.
 • Radio Volna – Deze site is in de basis zo goed als identiek aan Online Radio Box, en je kunt er op dezelfde manier gebruik van maken. De zoekresultaten verschillen echter wel een klein beetje.
 • Shoutcast Directory – Doorzoek hun database (tussen de streams zitten overigens aardig wat voormalige Radionomy-stations). De stream-links worden in pls- en m3u-versies aangeboden.
Internetradio-portalen, gelinkt aan fysieke apparaten
 • Frontier Nuvola Smart Radio – Dit portaal is gelinkt aan internetradio’s van Hama, Sangean, Medion (oudere exemplaren) en andere merken met dezelfde menu-structuur. Je kunt je eigen url’s toevoegen. Vergeleken met het portaal hieronder oogt het geheel echter wat minimalistischer.
 • MediaU – Dit is een portaal dat gelinkt is aan fysieke internetradio’s. Je kunt er menufolders en handmatige url’s invoeren, en vervolgens alles synchroniseren met je eigen apparaat. Deze merken vertrouwen over het algemeen op MediaU (geen grote namen, maar Radioxy raadt de eerste aan): Imperial, Auna, Albrecht, Roadstar, Denver, iAdapt, Lenco, Soundmaster, Dual, Sky Vision, Renkforce, en recente Medion-apparaten.
De kunst van het radio maken
 • Radio I Love It – Alles over het maken van radio. De site bevat lange verhalen, die duidelijk geschreven zijn vanuit een Amerikaans perspectief. Ze zijn mogelijk interessant voor echte radio-liefhebbers.
 • Ross On RadioInsight – Sean Ross schrijft opinies over de Amerikaanse radio-industrie. Als je geïnteresseerd bent in format-praat kan het erg leuk zijn om te lezen.
 • Sean Ross (Billboard site) – Dit gedeelte van de Billboard-site bevat opinies, (opnieuw) geschreven door Sean Ross. Ze zijn vergelijkbaar met de ‘Ross On RadioInsight’-columns, maar déze worden niet meer geupdate.
Discussie-fora
 • The Internet Radio Forum – Dit internationale discussie-forum wordt middelmatig bezicht, maar biedt alsnog veel informatie. Er staat een speciale Reciva-sectie (die ene service gelinkt aan fysieke internetradio’s die inmiddels bijna vergeten lijkt) tussen de subfora.
 • Radioforum.nl – Dit goedbezochte forum bespreekt alles gerelateerd aan de Nederlandse radiowereld. Het is berucht bij de grote, meestal stiekem meelezende namen in die industrie.
Hitlijsten
 • Eigenwijze 30 – De webmaster compileert zijn eigen hitlijsten met recente releases, deels gebaseerd op zijn eigen smaak. Deze worden via Golfbreker Radio uitgezonden.
 • Hits Aller Tijden – Deze site bevat links naar meer dan 1400 charts die gevuld zijn met oude muziek. De site is volledig gemaakt vanuit een Nederlands perspectief.
Voice-overs
 • Radiodaddy – Ben je een internetradio-hobbyist met een station in de Engelse taal? En heb je niet veel te besteden? Op dit discussieforum kan je vragen naar goedkope (donaties) of zelfs gratis voice-overs.
 • VoiceBunny – Dit is een andere relatief goedkope voice-over-service voor internetradio-hobbyisten met een Engelstalig station. Je kunt er vele soorten voice-overs bestellen. Kies de juiste stem en zend hem/haar jouw regels. Je krijg ‘droge’ stemmen die je kunt verwerken in een programma als Audacity.