Op zoek naar de beste internetradio stations  |  >>> To the English version

Vooral gitaren

Voornamelijk gitaargebaseerde muziek. Suggesties: Twitter of contact@radioxy.eu.

Oud en nieuw, algemeen
 • [Stream] Boogaloo Radio komt vanuit een Londense pub. Hier draaien veel min-of-meer bekende muzikanten, grote muziekproducers en jonge talenten; doorgaans mensen die weten waar ze het over hebben. De muziek is een mix van veel soorten alternatieve rock.
 • [Stream] FIP Rock is de gitaarzender binnen de FIP-familie. Het is over het algemeen relaxte muziek; vaak met een bluesy feel en/of gemixt met iets exotisch. Afkomst: Frankrijk.
 • [Stream] Freakquency draait blues, Americana, rootsy rock, progressieve rock, psychedelische rock en algemene alternatieve rock. De database bevat, afgaande op hun LautFM-pagina, zo’n 7800 tracks. En ondanks het feit dat het een non-stop-zender is, is er een soort van schema met wat gethematiseerde programma’s. Afkomst: Duitsland.
 • [Stream] Indie XL draait vooral rock, en van tijd tot tijd wat anders. Dit station focust vooral op nieuwe releases. Er zijn wat gepresenteerde shows, maar het programmaschema is vrij vaag. Afkomst: Nederland.
 • [Stream] L’Oreille Qui Gratte draait vele soorten rockmuziek: Indierock, shoegaze, coldwave, punk, postrock en meer, uit de jaren 60 tot nu. Er is ruimte voor onafhankelijke acts en albumtracks (niet slechts de singles), en er worden meerdere shows uitgezonden. Bezoek ook het blog op de website. Afkomst: Frankrijk.
 • [Stream] Pinguin Radio is het moederstation binnen de Pinguin Radio-familie, dat nieuwe en oude (semi-)alternatieve muziek draait. De meeste tracks zijn gitaargebaseerd. Afkomst: Nederland.
 • [Stream] Pinguin Showcase, een van Pinguin’s substreams, draait opkomende rockbands. Er kan ook dance tussen zitten, maar dat gebeurt niet erg vaak. Afkomst: Nederland.
 • [Stream] QCIndie is eveneens een rockstation: “everything from punk to new wave to grunge to indie, and more.” Je hoort er meer dan alleen de standaard-klassiekers, je kunt er nummers aanvragen, en er worden wat programma’s uitgezonden. Afkomst: Canada.
 • [Stream] Radio Free Phoenix draait vele soorten gitaarnummers (in hun eigen woorden: “rock, folk, blues, psychedelic, new wave, americana, progressive”); vaak oude nummers, maar ook meer recente releases. Het aantal tracks in hun database: +/- 16.000 (dat is veel). En naast non-stop muziek zijn er ook gepresenteerde shows. Afkomst: USA.
Oud en nieuw, stevig
 • [Stream] 12XU draait garagepunk, postpunk, indierock, noise en shoegaze. Je hoort er weinig grote namen, veel van de tracks zijn vrij recent, en je kunt (onder strenge voorwaarden) je eigen producties naar de stations-eigenaar toe zenden. Het station lijkt te zijn gemaakt door een semi-hobbyist, maar dat is niet heel duidelijk. Maar het is op z’n minst een toegewijd persoon. Afkomst: Duitsland.
 • [Stream] Distorsion draait punk, metal, hardrock en andere harde stijlen. Er worden wat genreshows uitgezonden. Afkomst: Frankrijk.
 • [Stream] Metal Dectector is een van de rock-streams binnen de Soma FM-organisatie. De omschrijving op de site (Radioxy kan zelf geen betere schrijven): “Crushing riffs, mind-bending tone, growling / screaming / ear-splitting vocal torture. May cause permanent aural damage. Classics, bleeding-edge new releases, and everything in between.” Afkomst: USA.
 • [Stream] Pinguin Aardschok, onderdeel van het Pinguin Radio-netwerk (luister ook eens naar de andere zenders), is een non-stop-station dat metal, hardrock, enzovoort draait. Afkomst: Nederland.
 • [Stream] StuBru Bruut, een van de substreams of de bekende Belgische zender Studio Brussel, draait algemene stevige rockmuziek. Grote namen worden afgewisseld met minder bekende namen. Het is vergelijkbaar met het station hierboven.
Oldies-zenders
 • [Stream] 80s Forever Radio draait voornamelijk alternatieve muziek, uitgebracht in de jaren 1979-1990: new wave, synth pop, enzovoort. Ongeveer driekwart van de playlist bestaat uit een vorm van rock. Op de website staat een request-gedeelte. Vragen naar een Madonna-klassieker gaat niet lukken; in plaats daarvan is de request-lijst gevuld met tamelijk vergeten (of zelfs onbekende) nummers. Afkomst: Zwitserland.
 • [Stream] BAGeL Radio is een alternatief rockstation dat muziek draait die ‘vier decennia overspant’, zoals de beheerders zeggen op de website. De playlist bevat zowel grote namen als minder bekende namen. Het is een Soma FM-zender, maar in tegenstelling tot de meeste andere Soma-creaties is er een kans dat je wat gepraat tussen de tracks hoort. Afkomst: USA.
 • [Stream] 40Up Radio draait 60’s, 70’s en 80’s-muziek. Soms hoor je iets recenters, maar dat gebeurt niet heel vaak. De meeste muziek is gitaargebaseerd. De – zeer kundige – mensen die in de avonduren hun liefde voor muziek verspreiden zijn bekende babyboomers, of niet ver daar vandaan. Er is ook nog een terugluister-gedeelte op de website. Afkomst: Nederland.
 • [Stream] Gem Radio New Wave draait algemene (semi-)alternatieve muziek uit de late jaren 70 en de vroege jaren 80. Het station is geheel non-stop. Afkomst: Ierland.
 • [Stream] Nofutur Radio draait ska, punk, rocksteady, enzovoort, uitgebracht tot halverwege de jaren 10. Je hoort regelmatig een nummer dat gezongen is in de Franse taal – Het is een Franse zender. De website is slechts een chatbox; zeer retro.
 • [Stream] Pinguin Classics is het oldies-station binnen de Pinguin Radio-organisatie. Dit station draait (semi-)alternatieve en meetal gitaar-gebaseerde klassiekers uit de 80’s, 90’s en de eerste helft van de 00’s. Afkomst: Nederland.
 • [Stream] Radio Bagwahn draait krautrock, progressive rock, psychedelische rock, enzovoort. Veel tracks zijn al decennia oud, andere tracks zijn wat recenter. En ondanks dat het een Laut FM-creatie is, is er een compleet schema (‘sendeplan’ op de website). Afkomst: Duitsland.
 • [Stream] Radio Gugelhopf draait, in hun eigen woorden, “garage rock, psychedelic rock, surf, psychobilly, cowpunk, punk, hardcore, new wave, minimal , post punk, dark wave, synth-pop, electronic, industrial, reggae, krautrock and art rock.” De leeftijd van de tracks varieert van decennia oud tot de mid 10’s, en het materiaal is meestal vrij onbekend. Het station is geheel non-stop. Afkomst: Zwitserland.