Op zoek naar de beste internetradio stations  |  >>> To the English version

De buitenbeentjes

Deze zenders zijn moeilijk in te delen. Suggesties: Twitter of contact@radioxy.eu.

Geen format te bekennen

Dit zijn vaak lokale zenders, of van een campus of community. Meestal zijn er weinig/geen playlists vindbaar; houd Shazam/Soundhound bij de hand.

 • [Stream] Bruzz is een lokaal Belgisch station (Brussel). Tijdens kantuururen klinkt het station bijna mainstream. Na 7 of 8 uur ’s avonds, afhangend van de dag van de week, hoor je er vele muzikale stijlen. Deze worden afgespeeld in een hele lijst genreshows, maar vaak betreft het zwarte muziek of electronica. Overigens is de voertaal hier Nederlands, ondanks dat Frans in Brussel meer gebruikelijk is.
 • [Stream] Ckut is een lokaal en non-profit campus-station met een uitgebreid en compleet schema. Dat schema is gevuld met een hele lading genreshows, geprodueerd door meer dan 200 vrijwilligers, en variërend van hardrock tot exotische ritmes. Veel van de tracks zijn vrij obscuur. Er is ook de mogelijkheid om de shows te downloaden (zoals WeFunk, een van de meer toegankelijke shows) van hun website. Afkomst: Canada (Montreal)
 • [Stream] Radio Béton is eveneens een extreem divers station. En ook hier hoor je veel gepresenteerde genreshows. De sterke punten van dit station: 1) modern maar niet pijnlijk hip klinkend, en 2) de gitaargebaseerde tracks, in het bijzonder in de non-stop-uren (aanrader). Veel van die tracks hebben meer pit dan de gemiddelde gitaartrack die tegenwoordig op de radio komt. Afkomst: Frankrijk (Tours).
 • [Stream] Radio Campus Clermont is een andere lokale zender uit dat deel van de wereld. Wat je er gaat horen hangt af van de tijd van de dag/week. Het kan jazz zijn, maar ook metal. Nieuwsgierig? Je kunt shows downloaden op de – leuk en origineel ogende – website. Sommige delen van die site hebben echter wel een update nodig. Afkomst: Frankrijk (Clermont-Ferrand).
 • [Stream] Radio X is een vrij multicultureel lokaal station met – in de non-stop uren – dezelfde soort alternatieve playlist als veel anderen in deze lijst, en eveneens veel genreshows. Over het multiculturele aspect: Er zijn shows voor Arabisch sprekende mensen, Italiaans sprekende mensen, Turks sprekende mensen, enzovoort. Afkomst: Zwitserland (Basel).
 • [Stream] Urgent FM is een vanuit België (Gent) uitzendende studentenzender die een eclectische mix van muziek draait – deels Belgisch, deels van buiten België (de nieuwe toevoegingen staan in deze Spotify-lijst). Er is een compleet programmaschema dat gevuld is met vele shows. Helaas is de geluidskwaliteit niet zo geweldig, ondanks de 320kbps die een optie is; ietwat schel en drukkend. Maar als je met een pc/laptop luistert kan je het met de equalizer corrigeren.
 • [Stream] Villa Bota is een vrij onvoorspelbaar Belgisch (Brugge) station; deel van wat ze zelf een medialab noemen. Er worden veel shows uitgezonden, maar de non-stop-uren kunnen eveneens verrassend zijn. Radioxy heeft uren met techno gehoord (rond het middaguur), uren met bluesy muziek, maar ook ‘normale’ uren.
 • [Stream] WFMU, een deels door luisteraars gefinancierd station, presenteert een schema dat overeenkomsten heeft met dat van Ckut. WFMU brengt ongeveer 1001 verschillende genreshows, maar over het algemeen ligt deze zender iets makkelijker in het gehoor. De beste manier om van een station als dit te genieten: kies je favoriete shows in plaats van overal naar te luisteren. Alles is downloadbaar op hun (goed uitziende) website. Afkomst: USA (Jersey City).
 • [Stream] XRAY.fm bestaat uit 80+ dj’s, promoters, eigenaars van platenlabels, lokale muzikanten en muzieknerds. Ze focussen op het ontdekken en cureren van muziek, vertrouwen niet op algoritmes en draaien bijna alle muziekgenres (ondanks dat ze een voorkeur lijken te hebben voor een soortement van alternatief en donker gevoel), gebracht in een lange lijst genreshows. Afkomst: USA (Portland)
De meest onconventionele stations
 • [Stream] Radio Centraal brengt formatloze gekte in een chaotisch en goedgevuld programmaschema dat zelfs Ckut overstijgt. Tussen de nummers in hoor je vage, intelligente praat die perfect bij de muzikale mix past. Het station is anti-commercieel. Het zal niet ieders smaak zijn, maar het is op z’n minst interessant. Hetzelfde geldt voor het originele site-ontwerp, dat al sinds de late 00’s bestaat. Afkomst: België (Antwerpen).
 • [Stream] Radio Patapoe, een voormalige piraat, laat een zeer opmerkelijk geheel horen. Sommige tekst wordt normaal uitgesproken, andere tekst wordt eerder gemompeld. Er is geen schema, en je weet nooit wat je kunt verwachten. Kortom: dit is er eentje voor de liefhebbers. Afkomst: Nederland (Amsterdam).
Wél een duidelijk format

…maar het past elders simpelweg nergens.

 • [Stream] Classic Bootleg Radio draait bootlegs, mashups en bastaardpop – allemaal gemaakt voor 2007. Het algehele gevoel is vergelijkbaar met het bekende 00’s-project Radio Soulwax. Afkomst: UK.
 • [Stream] Radio Apostrophe, een zender die een zeer serieus gevoel ademt als je de website bezoekt, draait muziek die ergens tussen jazz en rock in ligt (“fusion, jazz, progressive, Zappa”). Het station klinkt niet relaxed genoeg om te plaatsen tussen de jazz-stations op de ‘eveneens relaxed’-pagina, maar is ook niet overduidelijk gitaar-gebaseerd. Btw: Ondanks dat het een non stop-zender is, is er een compleet programma-schema. Afkomst: Duitsland.
Hippe eclectische zenders
 • [Stream] Kiosk Radio is een online ‘community station’, uitzendend vanuit een houten hut in het Warandepark in Brussel (op zomerse dagen kan je er een drankje halen). Een van de stafleden is de bekende Belgische dj Lefto. Muzikaal gezien is het een zeer eclectisch station dat zelfs country draait, maar het meeste is electronische of zwarte muziek.
 • [Stream] NTS Radio (1) is gevestigd in Londen, terwijl de zender ook nog studio’s heeft in Los Angeles, Shanghai en Manchester. Het algehele gevoel is nogal hip, en qua genres kan je van alles verwachten – uit het verleden én de toekomst.
 • [Stream] NTS Radio (2) is (natuurlijk) afkomstig van dezelfde bron als die hierboven. Één stream lijkt niet genoeg om ruimte te geven aan de enorme lijst met dj’s.
 • [Stream] Reform Radio komt uit Manchester. Op het eerste gezicht is het schema op de site wat onduidelijk. Maar het is vergelijkbaar met de anderen in dit gedeelte: een gevarieerde verzameling muziek, gebracht door mensen die diep graven.
 • [Stream] Soho Radio komt ook weer uit Londen. Net als NTS brengen ze hippe figuren van over de hele wereld bij elkaar. Het grootste gedeelte van hun goedgevulde schema bestaat uit urban en dance (in de breedste zin van het woord), maar daarnaast kan je ook andere muziek verwachten.

Is het onderste rijtje je smaak, bezoek dan ook deze pagina (iets minder hip, iets minder eclectisch, maar toch ook wel eraan gerelateerd).